ua
грн
Яка мийка зручніше на кухні
Яка мийка зручніше на кухні

Вибір зручної мийки на кухню

Широка стільниця, функціональна плита, зручний посуд і місткі меблі — цими параметрами формується зручність кухні. До них потрібно додати відповідну до гарнітура за стилем мийку. Вона полегшить обробку та сушку продуктів, тарілок. Пропонуємо пройтися по основних критеріях вибору, щоб дізнатися, яка мийка зручніше на кухні.

Форма та розміри

У продажу представлені моделі різних форм і параметрів. При виборі орієнтуйтеся на площу кімнати. Для маленької кухні не потрібно вибирати великі конструкції, які займають більшу частину робочої поверхні. Зручніше буде компактна, але глибока, містка модель. Тепер докладніше про форми мийки:

  • квадратна. Найпоширеніший варіант. Зручна для миття посуду, містка. Популярні розміри: 50х50 і 60х60 см;
  • прямокутна. Підходить для установки на вузьких стільницях. Містка. Але перпендикулярне стільниці розташування робить цей варіант не дуже зручним. Розміри: 55х50, 50х80, 50х100, 50х125 та ін.;
  • кругла. Більш містка, ніж прямокутні або квадратні. Відсутність кутів робить миття продуктів, тарілок зручнішим. Мінус моделей — відсутність додаткових секцій. Популярні діаметри — від 45 до 55 см.

Якщо потрібно заощадити простір, зберегти більше вільного місця на робочій поверхні, можна використовувати мийки нестандартних форм. Наприклад, трикутну або кутову. Це не найбільш місткий варіант, але відмінне рішення, коли потрібно боротися за кожен сантиметр.

На просторій кухні можна встановити п'яти- або шестикутні конструкції. Нестандартна конфігурація обумовлена ​​бічними крилами. Мийки монтуються до кута або уздовж стільниці. Оснащені додатковими відсіками, що підвищують їх зручність.

Порада: при виборі необхідно передбачити відстань від бортів чаші до фартуха, краю стільниці або бічних частин тумби. Вона не повинна бути більше ніж 5 сантиметрів.

Глибина та кількість чаш

Другий важливий параметр — глибина. Щоб відповісти на питання, яка мийка буде зручніше на кухні, слід розібратися з особливостями різних варіантів.

Глибокі моделі (>20 см) вміщують більше посуду. Але мити їх буде складно — для цього доведеться нахилятися. Вони зручні, якщо потрібно очистити глибоку тару, каструлі, листи.

Чаші з глибиною до 15 см менш місткі. Такі маленькі раковини створюють незручність при митті посуду або продуктів — вода буде розбризкуватися, вам доведеться постійно обробляти прилеглі поверхні, фартухи.

Оптимальна глибина — 15-20 сантиметрів

Місце для миття посуду може оснащуватися однією чи двома ємностями, які збігаються або розрізняються за розмірами та глибиною. Подвійні моделі досить зручні. В одній ємності можна зберігати брудні продукти, щоб друга була вільна для їх обробки. Або, навпаки, чисті предмети складати до додаткової чаші, щоб з них стікала вода.

Порівняння матеріалів: нержавіюча сталь, кераміка, камінь

Найпопулярніші варіанти, незалежно від стилістичного оформлення кухні, — мийки з нержавіючої сталі. Вони вписуються до будь-якого інтер'єру, неважкі, стійкі до корозійних процесів, пошкоджень, довговічні, невибагливі в догляді. В основі таких моделей — сплав сталі, нікелю та хрому. Він міцний, не боїться температурних коливань. Моделі можуть бути матовими, дзеркальними, текстурованими. На останніх менш помітні сліди механічних пошкоджень.

При виборі мийки з нержавіючої сталі важливі такі моменти:

  • чим тонша конструкція, тим більше вона схильна до пошкоджень. Мінімальна товщина виробів — 0,12 мм. Але краще вибирати моделі з показником 1-2 мм. Товста сталь добре утримує раковину на місці, надійно фіксує змішувач;
  • щоб перевірити якість стали, використовуйте магніт;
  • вибирайте суцільнотягнуті моделі, а не зварені. Перші виготовлені з цільного листа. На них немає швів, у яких накопичуються бактерії, мікроорганізми, розвивається грибок. Вони міцніші, надійніші.

Нержавійка має недоліки. Вона шумна. Але установка підкладки зі зворотного боку дна це виправить. На матовій або дзеркальній поверхні видно подряпини. Також залишаються сліди крапель води після миття посуду. Їх легко прибрати вологою губкою.

Керамічні мийки для кухні виготовляють з фаянсу й порцеляни, покривають захисним емальованим шаром. Моделі виробляються в різних відтінках, з візерунками та малюнками. Вони вписуються до ретро, ​​прованса, кантрі. Глянцева поверхня легко миється, не деформується, поглинає шум води. Природне походження матеріалу робить виріб екологічним, він не виділяє токсичних речовин. Емаль стійка до окислення, подряпин, але може розколотися від сильного удару. Мийки з кераміки важкі. Вони вимагають професійного монтажу.

Природні матеріали, які використовуються для виготовлення мийки на кухню, — граніт або мармур. Моделі міцні, зносостійкі, не бояться перепадів температур, вологи, ударів. За такими мийками легко доглядати, вони мають вишуканий дизайн. Два недоліки: висока ціна та вага. Останній значно ускладнює монтаж.

Якщо ви не визначилися, яка мийка зручніше на кухні, розгляньте ще один варіант — раковину зі штучного каменю. Для виготовлення використовуються гранітна крихта, акрил, кварцовий пісок. Вироби створюються в різних кольорах, може імітуватися текстура природної сировини. Переваги: ​​ударо-, зносостійкість, безшумність, вишуканий дизайн. Такі моделі дешевше конструкцій з натурального каменю, але дорожче нержавійки. У них немає пористої структури, у якій накопичуються забруднення, бактерії. Вони стійкі до грибка, цвілі.

Спосіб монтажу

Щоб знайти відповідь на питання, яка мийка зручніше на кухні, потрібно розібратися зі способами й особливостями монтажу. Для модульної кухні підійде накладний варіант. Він монтується на тумбу за принципом верхньої кришки. Установка проста. Але необхідно передбачити пристінні бортики, щоб вода не стікала за меблі.

Врізна раковина встановлюється у стільницю та виступає над нею. Для монтажу в поверхні попередньо вирізається отвір. Мийка надійно фіксується в меблях.

Для підстільної установки у стільниці вирізується отвір, мийка монтується нижче рівня поверхні. Цей спосіб характеризується гігієнічністю, створює цікавий дизайн. Але монтаж досить трудомісткий і дорогий, вимагає певних навичок.

Вбудована або інтегрована до стільниці мийка — складна система. Варіант виглядає ефектно, використовується для великих робочих поверхонь. Стикування країв стільниці й раковини вимагає багато часу та сил.

Вибір аксесуарів

Зручна мийка — це не тільки містка чаша, міцний матеріал, простота догляду. Потрібно використовувати аксесуари, які підвищують функціональність раковини. Мийка на кухні може оснащуватися:

  • другим краном;
  • модулем фільтрації води;
  • диспоузером для подрібнення продуктів, що потрапляють до зливу;
  • друшляком для подвійного миття;
  • відерцем, сушаркою, дошкою.

Знаючи основні параметри вибору, розібравшись у видах конструкцій і матеріалах, ви визначитеся, яка мийка зручніше на кухні.

Рекомендації з догляду

Якщо за раковиною не стежити, вона може зіпсуватися. Рекомендації з догляду прості. Після кожного використання раковину потрібно обполоснути та витерти насухо м'якою серветкою. Регулярно очищайте мийку засобами для чищення, але не використовуйте продукцію з абразивними частинками, які можуть подряпати поверхню.

Періодично дезінфікуйте мийку. Закрийте злив, наповніть ємність водою, додайте трохи хлору або оцту, залиште на 2 години. Потім злийте, промийте й витріть насухо. Так мийка надовго збереже вигляд нової та прослужить багато років.

вверх